roze en paarse waterstof
  • Roze en paarse waterstof wordt beide geproduceerd aan de hand van energie uit kerncentrales
  • Roze / paarse waterstof biedt de oplossing voor de beperkte capaciteit voor waterstof productie
  • Bij roze en paarse waterstof is er sprake van kernafval en is hierdoor dus niet 100% schoon

Elke vorm van waterstofgas is kleur- en geurloos, toch zijn er soorten waterstofgas in alle kleuren van de regenboog. De benaming van de soorten waterstof zoals groene, grijze en witte waterstof hebben niks te maken met de daadwerkelijke kleur, maar met de manier van productie. Waterstof dat als groen wordt beschouwd, wordt gemaakt aan de hand van schone elektriciteit en grijze waterstof aan de hand van aardgas. Roze / paarse waterstof is op zijn plek ook weer heel anders, dit wordt namelijk gemaakt aan de hand van kernenergie. Wat roze of paarse waterstof precies is en wat de voor- en nadelen zijn, ontdek je op deze pagina.

Wat is roze en paarse waterstof en hoe wordt het gemaakt?

Roze en paarse waterstof zijn beide benamingen voor waterstof dat geproduceerd wordt aan de hand van kernenergie. Er is geen verschil tussen roze en paarse waterstof, hierbij wordt de term ‘roze waterstof’ vaak gebruikt in de Verenigde Staten en ‘paarse waterstof’ vaak in Nederland en Europa.

Roze en paarse waterstof wordt dus gemaakt aan de hand van kernenergie, maar hoe werkt dit proces precies? Het is allereerst goed om te weten dat waterstof gemaakt wordt door waterstof te splitsen van water zoals we dit kennen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan aan de hand van elektriciteit. Hierdoor splits je water aan de hand van elektriciteit in waterstofgas en zuurstof. Het proces van deze manier van waterstof productie, wordt ook wel elektrolyse genoemd.

Roze / paarse waterstof wordt dus gemaakt door elektriciteit te gebruiken van kerncentrales om water te splitsen in waterstofgas en zuurstof. De zuurstof laat je los in de atmosfeer en het waterstofgas sla je op in tanks of verwerk je in andere producten, zoals het geval is bij waterstof poeder.

Op dit moment wordt er al roze of paarse waterstof geproduceerd in 3 landen in de wereld, namelijk de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Maar dit is niet sinds kort. Al in 1973 werd de eerste roze waterstof geproduceerd in de VS. Hierbij werd er geëxperimenteerd met het produceren van waterstof met behulp van een kerncentrale en zijn koolstofdioxide- afvang systeem (CCS). Het grootste roze / paarse waterstof productieproces vindt momenteel plaats in Japan. In de waterstoffabriek van Iwatani Corporation wordt ruim 10.000 kilogram waterstof per dag geproduceerd, genoeg voor de energiebehoeften van 1.000 huishoudens per jaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van roze en paarse waterstof?

Voordat we kunnen oordelen of roze / paarse waterstof een goede manier van waterstof productie is voor de toekomst, moeten we eerst de voor- en nadelen op een rij zetten. De meeste voor- en nadelen hebben te maken met kerncentrales zelf, dit komt omdat dit de grootste variabel is in deze vorm van de productie van waterstof.

Voordelen van roze / paarse waterstof

  • Productiecapaciteit: De Japanse waterstof kerncentrale van Iwatani Corporation produceert ruim 10.000 kg waterstof per dag. Één kilogram waterstof heeft een energetische inhoud van 33 kwh en een gemiddeld persoon in Nederland verbruikt 1600 kWh aan elektriciteit per jaar. Een 3 GW kerncentrale zou volgens de UK Hydrogen and Fuel Cell Association ruim 1 miljoen huishoudens van groene stroom kunnen voorzien.
  • Geen CO2 uitstoot: Bij het opwekken van elektriciteit van een kerncentrale komt er geen CO2 vrij. Daarnaast komt er geen CO2 vrij bij het splitsen van water in waterstof en zuurstof. Hierdoor is de productie van roze of paarse waterstof volledig CO2-neutraal.
  • Goedkope grondstoffen: Ondanks dat de eenmalige aanschaf van een kerncentrale enorm duur is, is het belangrijkste benodigde grondstof (uranium) relatief goedkoop. Het is daarnaast ook breed aanwezig in de aarde waardoor de lopende kosten laag gehouden kunnen worden waardoor ook waterstof goedkoper wordt. De prijs van waterstof bij tankstations is nu bijvoorbeeld nog hoog, maar dit kan verlaagd worden in de toekomst.

Nadelen van roze / paarse waterstof

  • Kernafval: Één van de grootste nadelen van het productie van waterstof aan de hand van kernenergie, is het afval dat er bij komt kijken. Als kerncentrales elektriciteit produceren, komt er radioactief afval vrij wat niet afgebroken kan worden. Dit moet voor altijd ergens opgeslagen worden. Gelukkig is dit slechts 4,5 kubieke meter per jaar, maar hierdoor worden kerncentrales niet als ‘schoon’ beschouwd.
  • Gevaar bij natuurrampen: Ondanks dat kerncentrales tegenwoordig enorm geavanceerd zijn, is er toch angst voor de gevolgen van een natuurramp. Zoals bij de kernrampen van Chernobyl en Fukushima, kan een natuurramp in combinatie met een kerncentrale catastrofaal zijn.
  • Consensus rondom kerncentrales: Een merendeel van het volk en / of de tweede kamer moet het er mee eens zijn om meer kerncentrales te bouwen voordat dit in Nederland kan gebeuren. Echter vindt meer dan de helft van de inwoners het niet positief dat we kerncentrales gebruiken voor energie-opwekking. Het slechte imago van kernenergie is hier de boosdoener van.

Alle andere kleuren waterstof hebben het grote nadeel dat er maar heel weinig van beschikbaar is. Dit blijft de komende jaren zeker zo. Roze waterstof heeft dit nadeel niet. Het wordt nog niet geproduceerd, maar biedt wel al een beeld van een toekomstige oplossing. 

Kunnen we de Nederlandse kerncentrales gebruiken voor roze / paarse waterstofproductie?

Nederland bezit op het moment drie kerncentrales waarvan er één gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Deze kerncentrale staat in Borssele en heeft een vermogen van 449 megawatt. Hiermee kan de kerncentrale 3,5 miljard kilowattuur elektriciteit leveren en twee miljoen huishoudens van stroom voorzien. Omdat deze kerncentrale als enige van de drie kerncentrales in Nederland gebruikt wordt voor consumenten, is het mogelijk om deze in te zetten voor de productie van roze of paarse waterstof.

Er worden op het moment ook onderzoeken gedaan om elektrolyse van waterstof op gang te brengen met elektriciteit uit de kerncentrale van Borssele. Het grootste bedrijf dat hier onderzoek naar doet is HyNetherlands wat een joint venture is van Gasunie en Shell. Na de eerste positieve testen is er een plan opgesteld om vanaf 2025 roze / paarse waterstof te produceren aan de hand van elektriciteit van de kerncentrale uit Borssele.

De productie van roze waterstof in Borssele zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie in Nederland. Het zou een manier zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een duurzamere energiebron te creëren. Hierdoor zullen we weer een stapje dichterbij komen bij het klimaatakkoord om vanaf 2040 een CO2 neutraal land te zijn.