kosten waterstof tanken

Een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden wanneer je interesse hebt in een waterstof auto, is het waterstof tanken. Naast de aanschaffingskosten van een auto speelt deze kostenfactor de grootste rol voor het bepalen of een auto het waard is om te kopen. Een waterstof auto kost in de aanschaf rond de €70.000,- en de kosten voor het tanken liggen in het eerste kwartaal van 2024 tussen de €18,95,- tot €25,- per kg, afhankelijk van locatie. Het is daarom op dit moment financieel gezien niet enorm gunstig om een waterstof auto aan te schaffen.

Actuele prijs waterstof

Op dit moment kost het tanken van 1 kilogram waterstof in Nederland:

€20,87

Geüpdate: 22 januari 2024 – Het bovenstaande is een gemiddelde van de prijzen van alle waterstof tankstations in Nederland

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de prijs van het tanken van waterstof. Bekijk waarom waterstof per kilo wordt getankt, hoeveel waterstof per KM kost in vergelijking met alternatieven en hoeveel waterstof in de toekomst gaat kosten.

Hoeveel kost waterstof tanken in Nederland in 2024?

Laten we beginnen met het feit dat waterstof niet per liter getankt wordt, maar per kilogram. De kosten van waterstof per liter kun je dus niet bepalen, alleen per kilogram. In een gemiddelde waterstof auto kan ongeveer 5-6 kg waterstofgas, in een waterstof bus is dit vaker in de buurt van 25 kg en in een waterstof vrachtwagen 50+. Op één kilogram waterstof kan een gemiddelde auto op waterstof ongeveer 100 kilometer rijden.

De kosten van waterstof tanken zijn op dit moment (1e kwartaal 2024) tussen de €18,95,- tot €25,- per kg. Dit is echter sterk afhankelijk van de locatie waar je tankt en de kosten per waterstof tankstation. Zo zal je in Amsterdam eerder richting de €25,- betalen per kilo, terwijl dit in Amersfoort voor iets minder dan €19,- kan. Dit is erg afhankelijk van wie het desbetreffende tankstation in handen heeft.

Prijsverloop van waterstof prijs per KG in Nederland

De kosten van waterstof tanken schommelen constant op en neer. in 2021 kostte het tanken van waterstof ‘slechts’ rond de €10,- maar anno2024 is dat verdubbeld. Dit komt door de zeer volatiele productiekosten van waterstofgas. De kosten van de productie van waterstof worden natuurlijk doorberekend aan de consument die het voertuig tankt. Wanneer je op dit moment zoekt naar de prijzen van waterstof, geven vele bronnen nog aan dat het rond de €10,- is, maar dit is allang verleden tijd door de huidige prijsontwikkelingen. Onderstaand vind je de prijsontwikkelingen van het tanken van waterstof in Nederland van 2021 tot en met het eerste kwartaal van 2024.

Hoe duur is waterstof tanken? Zoals je kunt zien is de actuele prijs van waterstof rond de €22,- en schommelt de prijs van waterstofgas op en neer. Sinds het vierde kwartaal van 2021 is de waterstof prijs gestegen met ruim 90% gestegen.

waterstof prijs tanken in nederland
Het bovenstaande is een gemiddelde en kan afwijken afhankelijk van tankstation – bron: CBS

Waterstof prijs vs. benzine, diesel en elektrisch

De prijs van waterstofgas is de laatste jaren flink gestegen, maar wat betekent dit precies voor de gemiddelde automobilist? Om een compleet beeld te krijgen van de kosten van waterstof, is het ook belangrijk om te kijken naar de andere brandstoffen en elektriciteitskosten. Want wat is nou voordeliger rijden, waterstof, benzine, diesel, LPG of elektrisch rijden. Om dit in kaart te brengen zullen we de kosten per kilometer laten zien van alle mogelijkheden.

waterstof prijs vergeleken met alternatieven
Prijzen hierboven zijn een gemiddelde van de beschikbare data in het eerste kwartaal van 2024

Hoe hebben we de kosten berekend?

Kosten van waterstof: In het eerste kwartaal van 2024 kost waterstof gemiddeld €20,50- per kilo. Op één kilo kan een gemiddelde waterstof auto 100 kilometer rijden. Kosten per kilometer = 20,50/100 = €0,205

Kosten van benzine: In het eerste kwartaal van 2024 kost benzine gemiddeld €2,2095 per liter. De gemiddelde benzine-auto loopt 1 op 15, dus 1 liter voor 15 kilometer. Kosten per kilometer = 2,2095 / 15 = €0,14

Kosten van diesel: In het eerste kwartaal van 2024 kost diesel gemiddeld €1,940 per liter. De gemiddelde benzine-auto loopt 1 op 15, dus 1 liter voor 21 kilometer. Kosten per kilometer = 1,940 / 21 = €0,092

Kosten van elektrisch rijden: In het eerste kwartaal van 2024 kost 1 kWh stroom gemiddeld €0,56 wanneer je thuis oplaadt en €0,85 wanneer je onderweg oplaadt. De gemiddelde elektrische auto verbruikt 1 kWh per 6.6 kilometer. De kosten zijn dan als volgt: 0,56 / 6.6 = €0,08 per kilometer voor thuis opladen en €0,12 als je onderweg oplaadt. Wanneer je 80% van de tijd thuis oplaadt en 20% onderweg, zijn de gemiddelde kosten €0,12 / 100 x 20 + €0,08 / 100 x 80 = €0,09

Wat kost waterstof tanken in de toekomst?

Maar wat zijn de voorspellingen voor de toekomst met betrekking tot de kosten van waterstof? Het is niet zeker wat er met de prijs gaat gebeuren van waterstof aangezien dit afhankelijk is van vele verschillende factoren. De grootste factor is hierbij de kosten voor het produceren van waterstof. Momenteel ligt dit erg hoog waardoor rijden op waterstof nog geen populaire optie is.

Echter wordt er verwacht dat de productie nog vele malen goedkoper kan door hulp van de overheid en de hogere vraag waardoor er meer volumes gedraaid moeten worden en de prijs omlaag gaat. Experts verwachten daarom dat de prijs van waterstof per kilogram binnen 5-10 jaar naar €5,- en zelfs lager kan gaan. Met de steeds stijgende diesel- en benzine prijzen kan dit betekenen dat rijden op waterstof steeds populairder gaat worden.

Veelgestelde vragen

Waterstof is niet goedkoper dan benzine. Waterstof kost momenteel €0,22 per kilometer, benzine ongeveer €0,15 per kilometer.

Nee, rijden op waterstof (€0,22 p/ km) is niet goedkoper dan rijden op diesel (€0,10 p/ km), benzine (€0,15 p/ km)of elektrisch rijden (€0,09 p/ km).

De huidige waterstof prijs per KG ligt momenteel tussen de €20,- en €25,-. Maar de kosten van een kilo waterstof is afhankelijk van het tankstation waar je naar toe gaat.