waterstof voer en vaartuigen

In het snel evoluerende landschap van duurzame mobiliteit hebben waterstof voer- en vaartuigen zich ontpopt als een veelbelovende oplossing. Waterstof is een energiebron die zich razendsnel aan het ontwikkelen is en ons zou moeten helpen om zo snel mogelijk naar een Co2-neutrale samenleving te gaan. De laatste jaren is deze ontwikkeling ook overgeslagen naar de vervoer en transport sectoren.

Op deze pagina verkennen we de mogelijkheden van waterstof aangedreven voer- en vaartuigen, variërend van auto’s tot vliegtuigen & boten. Daarnaast behandelen we of het al mogelijk is om deze voer- of vaartuigen aan te schaffen of te gebruiken en wat de vooruitzichten zijn in de toekomst.

Waterstof auto’s: Een alternatief voor elektrisch rijden?

Elektrische en waterstof auto’s hebben de toekomst. Aangezien er miljoenen Nederlanders en zelfs miljarden mensen op de wereld jaarlijks in een personenauto zitten, valt er veel winst te behalen op dit gebied. Er zijn zelfs al consumenten personenauto’s op de markt die volledig rijden op waterstof. Maar wat is er nou zo prettig aan rijden op waterstof?

Uitgerust met brandstofcellen die waterstof omzetten in elektriciteit, bieden deze voertuigen een aanzienlijk bereik en snelle tankmogelijkheden. Dit maakt ze ideaal voor lange afstand ritten en elimineert de zorgen over oplaadtijden. Bovendien stoten waterstofauto’s alleen waterdamp uit, wat hun ecologische voetafdruk minimaliseert. Andere voordelen zijn dat je geen eigen parkeerplek met een laadpaal nodig hebt om ecologisch te rijden, dit is wel het geval met elektrisch rijden. Ook breiden de waterstof tankstations in Nederland keer op keer uit.

Meer weten over deze vorm van transport? Bekijk hier de waterstof auto pagina van waterstofguide!

waterstof auto's

Waterstof bussen: Schoon openbaar vervoer

De voordelen van waterstof reiken verder dan personenauto’s. Waterstof bussen spelen een cruciale rol in het verminderen van luchtvervuiling in stedelijke gebieden. Deze bussen bieden niet alleen een stille en soepele rit, maar dragen ook bij aan schonere stadsomgevingen door hun nuluitstoot. Het groeiende netwerk van waterstoftankstations vergroot de levensvatbaarheid van waterstof bussen als een duurzaam alternatief voor traditionele brandstoffen.

Waterstof bussen worden sinds 2021 ook actief getest in Groningen. Ruim 20 bussen van Qbuzz rijden momenteel op waterstof in deze stad en ze resultaten worden dan ook nauwlettend gevolgd. Volgens buschauffeurs is er rij-technisch geen verschil tussen elektrisch rijden en rijden op waterstof, dit belooft veel goeds. Met name omdat je een stuk langer op waterstof kunt rijden vergeleken met elektrisch!

Meer weten over deze vorm van transport? Bekijk hier de waterstof bus pagina van waterstofguide!

waterstof bussen

Waterstof vrachtwagens: Krachtige duurzame transport

Vrachtwagens die op waterstof rijden, veranderen de logistieke sector ingrijpend. Met hun aanzienlijke laadvermogen en robuuste prestaties vormen ze een duurzaam antwoord op de groeiende vraag naar goederenvervoer. De snelle tankmogelijkheden van waterstof stellen vrachtwagenchauffeurs in staat om efficiënt lange afstanden af te leggen zonder lange pauzes. Dit draagt niet alleen bij aan de emissiereductie, maar ook aan de verbetering van de operationele efficiëntie.

Met betrekking tot waterstof als brandstof voor voertuigen, voorspellen experts dat waterstof vrachtwagens de grootste kans hebben tot slagen. De grootste ‘concurrent’ van waterstof aangedreven voertuigen, zijn elektrische voertuigen. Deze worden nu ook gebruikt als groen initiatief voor benzine en diesel, maar de batterijen die opgeladen moeten worden zijn zwaar. Voordat je een vrachtwagen kunt voorzien van genoeg batterijen om een aanzienlijk stuk mee te rijden, is de vrachtwagen al dusdanig zwaar dat de efficiëntie flink vermindert. Hierdoor bied waterstof veel mogelijkheden in de logistiek, Volvo is één van de voorlopers van waterstoftrucks in Nederland en is in 2023 al deze trucks aan het testen op de weg.

Meer weten over deze vorm van transport? Bekijk hier de waterstof vrachtwagen pagina van waterstofguide!

waterstof vrachtwagens

Waterstof boten: Massa-vervuiling moet schoner

Waterstoftechnologie breidt zich uit naar de waterwegen met waterstof schepen. Deze boten bieden stille en emissievrije navigatie, waardoor ze geschikt zijn voor zowel commerciële als recreatieve doeleinden. Van binnenwateren tot maritieme toepassingen, waterstof boten verminderen de belasting van het milieu en dragen bij aan schone en rustige wateromgevingen.

De Noren zijn de voorlopers op het gebied van waterstof boten. In dit land zijn de veelvuldig aan het testen met waterstof veerboten. Dat is geen verrassing omdat er in bijna nergens zoveel met de boot wordt getransporteerd als in Noorwegen en Scandinavië. In 2025 moeten de eerste waterstofboten (die op 85% groene waterstof) varen varen langs de populairste routes. Het voordeel aan groene waterstof is dat dit geen CO2 uitstoot in de atmosfeer, in tegenstelling tot andere waterstof kleuren zoals grijs en blauw. Op deze Noorse veerboten kunnen bijna 600 auto’s en op zijn beurt zorgt het gebruik van de waterstofboten voor een besparing van 26.000 ton CO2. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 13.000 dieselauto’s in een jaar!

Meer weten over deze vorm van transport? Bekijk hier de waterstof schepen pagina van waterstofguide!

waterstof aangedreven schepen

Waterstof vliegtuigen: Een duurzaam luchtruim

Innovatie stopt niet bij land- en watergebonden voertuigen. Waterstof vliegtuigen vertegenwoordigen een spannende toekomst voor de luchtvaartindustrie. Met hun hoge energiedichtheid en lager uitstoot potentieel, kunnen waterstof aangedreven vliegtuigen een belangrijke rol spelen in het verminderen van de ecologische impact van luchtvervoer. Terwijl de technologie zich ontwikkelt, kunnen waterstof vliegtuigen de weg banen voor een meer duurzame luchtvaart.

In 2023 is heeft de eerste waterstofvliegtuig een testvlucht gedaan met ruim 40 passagiers, uitgevoerd door Universal Hydrogen, een Amerikaans waterstofbedrijf. Dit bedrijf is bezig met het aanpassen van ongeveer 250 passagiersvliegtuigen om op 100% waterstof te vliegen. Net zoals bij vrachtwagens, zouden vliegtuigen die op elektriciteit vliegen met behulp van batterijen, veel te zwaar zijn. Daarom is er echt een toekomst in waterstofvliegtuigen.

Meer weten over deze vorm van transport? Bekijk hier de waterstof vliegtuigen pagina van waterstofguide!

waterstof vliegtuigen

In 2023 kijken we met opwinding naar de voortdurende vooruitgang van waterstof voertuigen in verschillende sectoren. Van de straten tot de lucht, waterstof aangedreven voertuigen demonstreren de kracht van innovatie en duurzaamheid. Terwijl het wereldwijde streven naar groenere mobiliteit blijft groeien, hebben waterstof voertuigen onmiskenbaar een cruciale rol te spelen in het vormgeven van een schonere toekomst voor transport, zowel op de weg als in de lucht.